te

 

 

Pladesamleren.dk - Hva' er det værd?

 

Med slet skjult reference til det populære DR1 program, vil jeg på dette afsnit af hjemmesiden forsøge at skrive lidt om, hvad det er, der gør en plade mere eller mindre værd. At plader er værdifulde er en sandhed, der som så meget andet, er fyldt med modifikationer.

 

Lad mig slå fast med det samme: Plader er pr. definition ikke værdifulde - bare fordi de er på vinyl. Det afhænger, som med så meget andet, af udbud og efterspørgsel.  Sidst men ikke mindst skal pladens originalitet samt stand være tæt på perfekt. En kostbar plade er en plade, der ikke er lavet mange eksemplarer af, og det er en plade, der både syner og spiller som en ny plade. Som med alle regler er der undtagelser, men normalt vil en høj pris på en plade kun kunne opnåes, hvis den er i god stand, originalt tryk og efterspurgt.

 

Det kan kort sagt være lidt af en jungle at finde rundt i, men det er omvendt det, der er med til at gøre det spændende at samle på plader.

 

Det betyder også, at det kan være vanskeligt at fastsætte en pris på forhånd eller pr. telefon, da et parameter som kvalitet er meget subjektivt. Noget du synes er pænt eller flot kan være meget forskelligt fra det, som jeg synes er pænt.

 

Et plade eksempel - The Beatles "Please Please Me"


 

For at give en kort intro til den vildrede, det ofte kan være at fastsætte en plades originalitet, vil jeg prøve at beskrive forskellige tryk af denne Beatles plade fremstillet i perioden 1963-1983.

 

Pladen er udgivet den 22.marts 1963. Den lå i øvrigt nr.1 på den engelske hitliste i 29 uger frem til december 1963, hvor den blev forvist til 2.pladsen, da The Beatles anden lp "With the Beatles" røg ind som ny nr.1.

 

Pladen er udgivet i mere end 5 mio. eksemplarer verden over, så der er mange forskellige tryk at gå efter, og der vil være tryk fra fjerne lande, der vil kunne opnå høje priser hos specielle Beatles-samlere. Der findes eksempler på, at en samler har betalt mere end 10.000 kr for et 1.optryk fra Argentina.

 

For at det skal være et originalt 1.optryk, skal pladen være fra Parlophone, England med pladenummer PMC1202 Mono. I en parantes kan det nævnes, at der også findes en stereo udgave med nummer PCS3042, der er udgivet senere, men som også er efterspurgt blandt samlere.

 

Næsten alle de 5 mio. plader har ét af disse numre - det gælder også, hvis de er trykt i Danmark, Australien eller Sverige, om det så er plader lavet i 1963 eller 1983. Der findes også eksempler på optryk, der indeholder årstallet "1963", men som er fremstillet langt senere.

 

Etiketten på pladen er et andet sted, hvor man kan komme i tvivl om pladens originalitet. Ud fra fotoeksemplerne, kan man se flere forskellige etiketter. De varierer både i farve, tryk og indhold.

 

engelsk 1.tryk

engelsk 1.tryk (STEREO)

engelsk 4.tryk 

  

dansk 1.tryk

dansk 2.tryk

dansk 3.tryk

 

dansk 4.tryk (STEREO)

engelsk 4.tryk (STEREO)

svensk 4.tryk (STEREO)

 

Selve tykkelsen af pladen/vinylen er også forskellig. Som hovedregel er de ældste tryk de tykkeste. Der er ca. 50 grams forskel på en plade fra 60'erne og frem til en plade fra 80'erne.

 

Der er også forskel på de enkelte omslag/covers alt efter, om det er originalt engelsk cover eller et senere optryk - ligeledes fra England. Her er de ældste covers med synligt ombuk på bagsiden, mens de nyere er lavet med skjult ombuk, men med samme tekst. Som en ekstra forvirring og krølle på historien omkring covers, kan det nævnes, at langt de fleste dansk-producerede vinylplader, blev forsynet med engelske original covers. På den måde kan man altså godt have en plade med et originalt engelsk cover, men med en dansk 3. eller 4.tryk vinyl indeni.

 

cover med synligt ombuk

 

cover uden synligt ombuk

 

Afslutningsvis skal det måske lige nævnes, at man udover pladenummer, etiketter, tykkelser, årstal, landekoder og covers, yderligere kan blive vildledt af pladens matricenummer. Det har jeg undladt at komme nærmere ind på her, men skal måske lige nævne, at matricenummeret er det tyndt ridsede nummer eller bogstavkombination i vinylen helt inde ved etiketten.

 

Rigtig god fornøjelse i junglen!

 

 

Menu

 

Ønskeliste »
Sidder du med netop den plade, som jeg mangler? Se min ønskeliste

 

Hvem er jeg?  »
En kort beskrivelse af personen bag denne hjemmeside

 

Hvad er det værd? »
Få lidt viden om, hvad der gør nogle plader dyrere end andre 

 

 

 

Telefon

40 16 99 02

 

E-mail

osh@foak.dk